20N: Dia universal dels drets dels infants
20N: TORNEU-NOS ELS NOSTRES DRETS
Avui, 20 de novembre, és el Dia Universal dels Drets dels Infants. Aquest dia commemora la convenció sobre els drets de l'infant que va ser adoptada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989. Aquesta convenció estableix els diferents drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals dels infants.
Ahir, 19 de novembre, el Govern de la Generalitat de Catalunya en una roda de premsa va presentar el Pla d'obertura per definir les activitats afectades per les mesures per fer front a la Covid-19. En aquesta presentació, el vicepresident Aragonès i la consellera Budó, van afirmar que el lleure educatiu i les extraescolars, seguirien prohibides fins a la fase 4, l'última prevista en el pla, que com a molt aviat arribaria el pròxim 4 de gener de 2021. Amb la presentació d'aquest pla, hem pogut constatar per enèsima vegada al llarg de la gestió de la pandèmia, com es vulneren els drets dels infants, i com es posen per davant dels seus drets la reobertura de la resta de sectors, especialment els econòmics, de la nostra societat. Tot i que queda pendent la publicació d'aquest pla al DOGC, hem pogut comprovar ja com els drets dels infants estan sent vulnerats, no se'ls està escoltant, així com tampoc se'ls està tenint en compte a l'hora de prendre les decisions al voltant de les restriccions que hem d'adoptar com a societat per fer front a la Covid-19.
Tant a la primera com a la segona onada de la pandèmia, hem vist com s'ha prioritzat la reobertura de certs sectors econòmics per sobre de la reobertura de les activitats i instal·lacions que responen a les necessitats dels infants. Amb aquesta gestió, ens reafirmem pensant que vivim en una societat adultocentrista i capitalista, on les persones adultes i l'economia són el centre de la nostra societat, mentre que els infants i joves són els grans oblidats i no es respon a les seves necessitats com a membres de la nostra societat.
Volem aprofitar per posar de manifest que l'educació en el lleure és un espai segur, tal com vam demostrar el passat estiu. On a les més de 6.000 activitats organitzades amb la participació de més de 235.000 infants i joves i de 36.000 monitores, només es van notificar casos positius a 27 activitats, el que suposa, que es van notificar casos en un 0,45% de les activitats.
L'educació en el lleure i, per tant, l'esplai, ja ha demostrat ser un espai segur i, alhora, és un espai essencial per als infants i joves, com ja hem pogut constatar al llarg de l'estiu i d'aquest inici de curs. Creiem que l'esplai és una eina de suport emocional per totes les persones que hi participen, i més en aquests moments tan complicats que estem vivint.
POSEM ELS INFANTS AL CENTRE I RESPECTEM ELS SEUS DRETS!
L'EDUCACIÓ EN EL LLEURE ÉS SEGURA I ESSENCIAL!
Publicat el 20 de Novembre de 2020